Biografieën

BERLAGE, Hendrik Petrus (1856-1934)

Nederlandse architect, stedenbouwkundige en ontwerper van meubelen en sierkunst. In 1900 richtte hij met J. van den Bosch  "t Binnenhuis Inrichting tot Meubileering en Versiering der Woning'  in Amsterdam op, waar ambachtelijke -nu fel begeerde- kunstwerken werden vervaardigd. Berlage is een belangrijke vertegenwoordiger van de moderne Nederlandse architectuur. Hij bevrijdde zijn bouwwerken van de dwang tot historische imitatie. De beroemdste gebouwen in Nederland zijn de Koopmansbeurs (Beurs van Berlage) in Amsterdam (1898-1903) en de ontwerpen voor het Kröller-Müller Museum (1917) en het Haags museum (voltooid in 1935).

BOSCH, Jacob van den (1868-1948).

Bekende Nederlandse meubelontwerper en ontwerper van decoraties. Zijn eenvoudige meubels lieten het materiaal  (vaak eiken) goed tot zijn recht komen. Pen en gat verbindingen zijn decoratieve en tevens constructieve elementen in zijn creaties.

BUGATTI, Carlo (1856-1940)

Van oorsprong meubelontwerper in Italië. Rond 1890 stichtte hij een meubelwerkplaats in Milaan en tevens in Parijs. Zijn meubelen zijn geïnspireerd op de Afrikaanse kunst en mondden uit in Kubistische vormen. In 1904 gaf hij zijn werkplaats op en trok naar Parijs waar hij sieraden, gebruiksvoorwerpen en zilver ontwierp en als schilder werkte. Bugatti verwierf diverse onderscheidingen (Londen 1888, Parijs 1900 en Turijn 1902).

DOESBURG, Theo van (1883-1931)

Richtte in 1917 in Nederland de kunstenaarsgroep De Stijl op, waar architecten, schilders, beeldhouwers en schrijvers lid van waren. De principes van deze kunstbeweging zijn gericht op zuiver horizontale en verticale belijning met het  evenwichtig gebruik van de primaire kleuren en toevoeging van de tinten zwart en wit. In 1924 kwam daar de diagonaal bij.

GALLÉ, Emile (1846-1904)

Franse glaskunstenaar, keramist en meubelontwerper. Werkte al jong in de kunstbedrijven van zijn vader. Studeerde filosofie, zoölogie en plantkunde. In de jaren 1864-1866 bezocht hij een particuliere kunstschool in Weimar. In Parijs en Londen kwam hij met de Japanse kunst in aanraking, die een blijvende verandering in zijn werk teweeg bracht. In 1874 nam hij de artistieke leiding over van het bedrijf van zijn vader. De meubelwerkplaats was reeds in 1886 uitgegroeid tot een fabriek. In 1901 richtte hij de beroemde Ecole de Nancy op. Beroemd zijn de verfijnde meubelen met de ingenieuze intarsia's en marqueteriën in natuurlijke vormen, uitgevoerd in exotische houtsoorten.

GAUDI, Antonio ( 1852-1926)

Spaanse architect en sierkunstenaar. In 1883 kreeg hij de leiding over de bouwloods die de bouw van Sagrada Familia uitvoerde. Voor zijn vriend graaf Eusebio Güell vestigde hij een tuinstad, het tegenwoordige Parc Güell. Gaudi streefde naar een architectuur als organisch onderdeel van de natuur. De architectuur, de meubelen en andere kunstnijverheidsobjecten van Gaudi worden gekenmerkt door abstracte vormen. Bekend zijn ook de bonte mozaïeken.
Art Deco Vitrinekast A-Stoel voor kinderen Gallé Tafel